Evenimente

rughinis.jpg

13 iunie 2024 „Societatea digitală, Stăpâni, cetățeni sau sclavi?”

Un nou eveniment din seria Întâlnirilor de Joi organizate de Fundația Notar a avut loc, joi, 13 mai, avându-l ca invitat pe domnul profesor Răzvan Rughiniș, prodecan al Universității Politehnice București.

„Societatea digitală, Stăpâni, cetățeni sau sclavi?” o întrebare care ne framântă și căreia i-am căutat răspuns, ghidați de autorul cărții ce poartă acest titlu.

A fost o mare bucurie să îl revedem pe dl. profesor, să îl ascultăm și să înțelegem mai bine în ce mod ne poate afecta viața personală și profesională tehnologia, în special inteligența artificială.

Am reținut că avem nevoie de comunități de valoare, de infrastructuri de încredere pentru a putea face față modelelor predictive generate de AI.

Și, dacă un profesor de tehnologie ne spune că terțul cel mai de încredere este totuși OMUL, înseamnă că putem spera că societatea viitorului va aparține acestuia.

zzzz.jpg

9 iunie 2024, Cameră de Audiere Minori

Pentru acțiunea caritabilă din iunie 2024, Fundația Notar a Camerei București a propus  notarilor din Camera București strângerea de fonduri pentru amenajarea unei camere de audieri minori pe lângă Judecătoria Sectorului 5 București. O cameră amenajată specific pentru copii, cu elemente și materiale suport, dotată cu tehnologie de transcriere și înregistrare audio-video necesară pentru constituirea probelor.

Cu ocazia garden party-ului organizat, duminică, 9 iunie, la Manor Singureni, notarii publici au putut participa la tombola organizată de Fundația Notar și, din costurile biletelor de tombolă de 300 de lei, precum și din donațiile colegilor notari, s-a adunat suma necesară pentru reușita evenimentului caritabil

Atmosfera relaxată și prietenoasă a întâlnirii dintre notarii publici a adus bucurie tuturor celor adunați în călduroasa după amiază de duminică, 9 iunie.

Mulțumim Fundației Notar pentru ocazia pe care ne-a oferit-o de a contribui cu empatie și mărinimie la lumea în care trăim!

yyy.jpg

8 iunie 2024, Adunarea Generală a C.N.P.B.

Sâmbătă, 8 iunie 2024, la sediul Auditorium Pallady, a avut loc Adunarea Generală a Camerei București.

În prezența a 458 de notari publici din municipiul București și din cele 5 județe care fac parte din Camera București au fost dezbătute subiecte de actualitate pentru profesia notarială, a fost actualizat numarul de posturi de notari pentru Camera București și au fost luate măsuri pentru organizarea viitoarelor alegeri ce urmează să aibă loc pentru desemnarea reprezentantului C.N.P.B. în Consiliul de Disciplină  al U.N.N.P.R.

Ne-a onorat cu prezența domnul George Șerban, Secretar de Stat în Ministerul Justiției, care a subliniat importanța dialogului instituțional pentru dezvoltarea viitoare a profesiei de notar.

Cu mare interes a fost primită și lansarea Ghidului practic pentru emiterea Certificatului European de Moștenitor, întocmit de dr. Ioana Olaru, un instrument de lucru foarte valoros pentru dezbaterea succesiunilor cu elemente de extraneitate.

Adunarea generală a notarilor este mereu și un prilej bun să ne întâlnim, să ne cunoaștem noii colegi, să schimbăm idei și să luăm pulsul profesiei, așa cum acesta se vede în fiecaredintre birourile noastre notariale.

xxx.jpg

25 mai 2024, Înfrățirea cu notarii din Republica Moldova

Camera Notarilor Publici București a avut bucuria de a semna la data de 25 mai 2024 Acordul de colaborare cu Camera Notarială din Republica Moldova.

Acordul proclamă înfrățirea dintre Camera Notarilor Publici București și Camera Notarială din Republica Moldova, în vederea promovării colaborării în domeniul juridic, cultural și economic, în slujba notarilor din ambele Camere.

Am avut onoarea de a semna Acordul de colaborare în prezența Secretarului de Stat de la Ministerul Justiției, domnul George Cătălin Șerban și a Vicepreședintelui U.N.N.P.R., domnul Ion Marin.

Schimbul de experiență între cele două Camere Notariale facilitează dezvoltarea profesiei notariale din Republica Moldova în acord cu valorile europene și pune bazele unei colaborări benefice pentru corpul profesoral notarial din ambele țări.

scoala.jpg

8 mai 2024, Containere școlare

Începând din luna mai, elevii Școlii din Ulmeni, județul Buzău, învață într-un spațiu nou și primitor.

Containerele școlare pentru care notarii publici din Camera București au strâns fonduri cu ocazia Concertului de Crăciun de anul trecut au fost cumpărate și montate în curtea școlii. Generații viitoare de copii vor beneficia de acum de un loc decent în care să învețe, să primească o masă caldă și ajutor la lecții.

Suntem cu adevărat fericiți pentru că am reușit sa transformăm în realitate visul unor elevi și a dascălilor acestora. E o bucurie să știm că proiectul nostru caritabil a fost dus la bun sfârșit de Fundația Notar 2006 și că, împreună, notarii Camerei București, au reușit să dea o șansă în plus educației și să contribuie  la un viitor mai bun pentru copiii din Ulmeni.

Bucuria elevilor este mărturie pentru reușita noastră și pentru faptul că ce facem împreună contează mult pentru alții.

romelia.jpg

21 Aprilie 2024, Numărul 85 al ziarului „Notar de București”

Primul număr din acest an al Ziarului „Notar de București” este disponibil online.

Ne-a onorat răspunzând invitației noastre, domnul profesor Valeriu Stoica, într-un minunat dialog cu colega noastră, doamna Romelia Dragomir, despre minte și suflet în profesia de notar, dar și despre locul notarului între profesiile juridice.  

Am reținut că: „În contextul multiplicării reglementărilor juridice interne și europene, notarii publici sunt călăuze indispensabile pentru persoanele fizice și pentru persoanele juridice pe căile tot mai labirintice ale dreptului."... "Competiția nu exclude deontologia profesională. Dimpotrivă, în absența normelor deontologice, competiția este distrugătoare, în primul rând pentru cei care le abandonează.”

Un număr cu multe articole interesante și utile, atât pentru activitatea profesională, cât și pentru petrecerea timpului liber.

Lectură plăcută!

https://notardebucuresti.ro/

dragos-patraru.jpg

18 Aprilie 2024, Starea sănătații, cu jurnalistul Dragoș Pătraru

La Întâlnirea de Joi din 18 aprilie 2024, organizată de Fundația Notar 2006 la sediul Camerei Notarilor Publici București, notari din Camera București s-au reîntâlnit cu jurnalistul Dragoș Pătraru la o discuție despre sport, nutriție, obiceiuri sănătoase și priorități în viață.

Ne-a bucurat și prezența la această întâlnire a multor tineri notari stagiari.

Colegii notari au apreciat spiritul tânăr al jurnalistului, încrezător în nevoia de schimbare atât a fiecăruia dintre noi cât și a societății, dispus să încerce și să împărtășească noi perspective despre o viață sănătoasă în labirintul provocărilor cotidiene.

ioana.jpg

17 Aprilie 2024, Dezbatere interactivă la Institutul Cultural Francez din București

În cadrul unei dezbateri interactive organizate, din inițiativa Camerei București, la Institutul Francez din București, sala Elvira Popescu, colegele noastre francofone, notarii publici Carmen Dima, Ioana Olaru și Maria Cazan s-au întâlnit, miercuri, 17 aprilie 2024 cu expați francezi.

Întâlnirea a venit în întâmpinarea numeroaselor întrebări pe care rezidenții francezi din Romănia, în special cei din Municipiul București, le adresează Consulatului Franței la București pe probleme legate de dreptul civil aplicabil cetățenilor francezi care locuiesc sau au interese de afaceri în țara noastră.

Prezenți fizic sau conectați digital la dezbateri, resortisanții francezi au primit răspunsuri la întrebări pe teme de succesiuni cu elemente de extraneitate, regimuri matrimoniale, divorțuri, imobiliare.

plantare-x.jpg

6 aprilie 2024, Plantează o viață!  

Soare, aer curat, verde, voie bună, comunitate și prietenie. Toate au fost puse la rădăcina puieților de stejari plantați sâmbătă, 6 aprilie, de notarii publici din Camera Notarilor Publici București.

Cea de a șaptea campanie de împădurire desfășurată de Camera București, organizată de Fundația Notar 2006, cu sprijinul Ocolului Silvic Brănești, la Pădurea Pustnicu, Brănești, Ilfov, a adunat comunitatea notarilor, alături de copiii acestora, în jurul ideii și dorinței de a avea un mediu mai curat, de a contribui fiecare la creșterea resurselor naturale ale planetei noastre, de a ne educa în spiritul sustenabilității, al dragostei și respectului față de natură.

Efortul colectiv, de an cu an, este angajamentul nostru față de un viitor mai verde și mai sustenabil. Fiecare stejar plantat va crește ca simbol al responsabilității, al preocupării noastre pentru un viitor mai bun, valori pe care le împărtășim și în munca noastră zilnică.

Împreună facem mai mult verde și mai mult bine pentru mediul din jur!

mj.jpg

22 martie 2024, Educație juridică

La evenimentul organizat de Ministerul Justiției la data de 22 martie 2024 în cadrul oferit de Protocolul de colaborare privind educația juridică, elevi ai Colegiului Național ”Barbu Știrbei” Călărași și ai Liceului Teoretic ”Mihai Eminescu” Călărași au avut ocazia de a afla câteva repere privind opțiunile profesionale ulterioare absolvirii unei facultăți de drept.

La întâlnirea moderată de dl. George Cătălin Șerban, secretar de stat în Ministerul Justiției, alături de dl. profesor universitar dr. Traian Briciu, avocat și Președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România, și dl. Alexandru Ailincăi, Președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești a participat și dr. Laura Badiu, notar și Președinte a Camerei Notarilor Publici București.

Dna. Laura Badiu a vorbit elevilor invitați despre importanța profesiei notariale pentru statul de drept, modalitatea admiterii în profesia de notar și despre satisfacțiile dar și provocările acestei profesii.

mf.jpg

21 Martie 2024, Managementul fiscal al biroului notarial

Întâlnirea de Joi a lunii martie organizată de Fundația Notar 2006 pentru notarii din Camera București a avut ca invitat pe doamna dr. Lusiana Dobrinescu, autoarea Ghidului „Probleme de fiscalitate din activitatea notarială”, avocat cu dublă specializare, în drept și fiscalitate.

Tema întâlnirii  de joi „Managementul fiscal al biroului notarial”  a fost de un real interes pentru notarii prezenți având subiecte precum obligații de natură contabilă, fiscalizarea veniturilor din profesie, relațiile cu colaboratorii & salariații, implicații fiscale în cazul pluralității de venituri.

Schimbul de idei cu experți în diverse domenii este întotdeauna benefic căci multe întrebări își pot găsi răspunsul.

Mulțumim doamnei avocat pentru prezentarea sa foarte utilă pentru clarificarea unor  prevederi fiscale, uneori destul de dificile!

martie-intalniri.jpg

7 Martie 2024, Workshop profesional

Preocuparea notarilor publici pentru pregătirea profesională continuă și dorința lor de interacțiune cu ceilalți colegi sunt motivele pentru care, lunar, în Camera București organizăm dezbateri despre problemele cu care ne confruntăm în activitatea notarială zilnică.

Schimbul de idei cu reprezentanți ai altor profesii este extrem de productiv; noi înțelesuri, noi direcții, noi soluții pot fi găsite și exploatate atunci când discutăm!

A fost un privilegiu ca la primele întâlniri, din luna februarie și martie, să le avem alături de noi, pe doamna conf. univ. Andra-Roxana Trandafir și pe doamna avocat Irina Kuglay din cadrul Societății Civile de Avocați Kuglay & Trandafir.

Am discutat despre frământările noastre atunci când, în actele și procedurile notariale, identificăm probleme de natură penală în legătură cu persoanele ce ni se adresează sau cu bunurile ce fac obiectul solicitărilor lor. Impactul măsurilor asigurătorii din procesul penal asupra practicii notariale și rolul notarului în procedurile penale au fost temele care au suscitat interesul notarilor publici și au fost amplu dezbătute în cadrul celor două workshopuri profesionale.

Mulțumim mult doamnelor avocat pentru că au acceptat invitația noastră și pentru tot ce ne-au împărtășit!

foto-carte.jpg

Ianuarie 2024, Ghidul de fiscalitate pentru activitatea notarială.

În luna ianuarie a acestui an, notarii publici din Camera București au primit Ghidul de fiscalitate pentru activitatea notarială.

Acest Ghid, elaborat la inițiativa Coleigului Director al Camerei București, cuprinde răspunsurile doamnei Luisiana Dobrinescu, avocat cu dublă specializare, în drept și fiscalitate, la întrebările formulate de notarii publici din Camera București în legatură cu aplicarea dispozițiilor fiscale în materia tranzacțiilor inobiliare.

Ghidul se adresează atât notarilor cât și tuturor celor implicați în operațiuni imobiliare, precum avocați de real estate, dezvoltatori imobiliari. Într-un limbaj simplu, în prima parte a ghidului, autoarea explică partea teoretică a dispozițiilor fiscale legate de transferurile de bunuri imobile dintr-un patrimoniu în altul. În partea a doua, lucrarea oferă răspunsuri concrete la problematica fiscală apărută în practica notarială și nu numai, generate de aplicabilitatea normelor fiscale.

Mulțumim doamnei Luisiana Dobrinescu, care a răspuns invitației noastre de a scrie un ghid specializat, și Editurii Solomon care ne-a sprijinit în acest demers.

foto-curs.jpg

Ianuarie 2024, Întâlnirile de Joi

În fiecare a treia joi din lună, Fundația Notar 2006 organizează la sediul Camerei București o întâlnire între notarii publici din Camera București și un profesionist pe teme conexe activității notariale.

Aceste întâlniri reprezintă o oportunitate de dezvoltare profesională și personală pentru notarii publici, pentru a putea răspunde nevoilor tot mai complexe în activitatea desfășurată într-un birou notarial. E nevoie de abilități în comunicare, management, leadership, de competențe antreprenoriale, chiar de psihologie, pentru a înțelege și rezolva nevoile clienților, pentru a găsi soluții la toate provocările timpurilor pe care le trăim.

Așadar, Fundația Notar 2006 a stabilit calendarul pentru întâlnirile din primele șase luni ale acestui an cu teme precum neuroștiința comunicării, managementul fiscal al biroului notarial, știința încrederii și a colaborării, digitalizare și inteligență artificială, managementul timpului.

Notarii publici din Camera București sunt invitați astfel să afle informații utile de la experți precum dr. avocat Luisiana Dobrinescu, profesorul Răzvan Rughiniș, traineri ai podcastului Mind Architect sau jurnalistul Dragoș Pătraru.