Evenimente

titu-maiorescu.jpeg

Mai 2022 CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ DE DREPT, STUDII EUROPENE ȘI RELAȚII INTERNAȚIONALE

Universitatea Titu Maiorescu a fost, în zilele de 12-13 mai, gazda celei de a X-a ediție a Conferinței Internaționale de Drept, Studii Europene și Relații Internationale “Universalitatea patentă a dreptului succesoral - Lex successionis între tradiție legislativă și valori moderne”, având ca partener și Camera Notarilor Publici București.

În cadrul lucrărilor, cadre didactice universitare de la universități europene, precum și practicieni ai dreptului, au prezentat comunicări științifice care urmează a fi reunite într-un volum al conferinței.

Printre autorii de lucrări au fost și colegele noastre, conferențiar universitar dr. Manuela Tabaraș, decanul Facultății de Drept a Universității Titu Maiorescu, (“Tinerețe fără bătrânețe, ideal atins prin abilitățile legale și convenționale de reprezentare în procedura succesorală”) și Carmen Dima, (“Soțul supraviețuitor, adevăratul moștenitor legal privilegiat?”), notari publici în Camera Notarilor Publici București.

fotbal.jpeg

Mai 2022 PRIMA COMPETIȚIE A ECHIPEI DE FOTBAL A CAMEREI BUCUREȘTI

La evenimentul sportiv caritabil organizat de Asociația Casa Bună, în zilele de 14-15 mai, a participat și echipa de fotbal băieți a Camerei Notarilor Publici București. Pentru prima oară la o competiție sportivă, după calificarea din grupa D și victoria din sferturi, cu o singură înfrângere în semifinale, colegii notari care au format echipa Camerei București au câștigat finala mică, reușind să se clasese pe locul trei.

Cele 16 echipe participante, sponsori și colaboratori ai Asociației Case Bune, au contribuit prin participarea la prima ediție a Cupei Casa Bună la strângerea de fonduri organizată pentru construirea unei Gradinițe Bune pentru copiii din Ferentari care nu șansa la educație preșcolară. A face bine este molipsitor, spune Asociația Casa Bună, iar Camera București s-a alăturat mai multor proiecte realizate de această asociație. 

poza-grup-2-plantare.jpg

Aprilie 2022, ÎMPREUNĂ FACEM BINE! - O NOUĂ ACȚIUNE DE ÎMPĂDURIRE

În luna în care sărbătorim Ziua Planetei Pământ, Camera Notarilor Publici București și Fundația „Notar 2006” au organizat, sâmbătă, 9 aprilie, a cincea ediție a campaniei de împădurire desfășurată de notari publici din această Cameră. Acțiunea de plantare a avut loc în acest an în Pădurea Pustnicu din Brănești, Ilfov, cu sprijinul Ocolului Silvic Brănești, Ilfov.

Au fost plantați peste 800 de puieți, care, peste ani, vor asigura o cantitate însemnată de oxigen pentru comunitatea în care trăim. La acțiune au participat notari publici din București și județele Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Teleorman, precum și membri ai familiilor acestora.

Acțiunile de împădurire sunt parte a campaniilor eco friendly desfășurate de Camera București din respect și grijă pentru mediul înconjurător. Începând cu anul 2009, Camera s-a implicat activ și în colectarea și valorificarea selectivă a deșeurilor de hârtie rezultate din activitatea birourilor notariale. Anual, peste 30 tone de deșeuri de hârtie produse la nivelul birourilor notariale sunt predate spre valorificare către societăți specializate. Contravaloarea cantității de hârtie colectate este folosită pentru acțiuni de împădurire și, astfel, sunt salvați, anual, 510 copaci.

Împreună facem bine!” este deviza acțiunilor organizate de Fundația Notar 2006, al cărei unic membru fondator este Camera Notarilor Publici București.

poza-martie.jpg

Martie 2022, NUMĂRUL 77 AL ZIARULUI BULETIN DE BUCUREȘTI

Numărul 77 al Ziarului ”Notar de București” a apărut în luna martie. Un interviu cu Președintele Camerei, doamna Laura Badiu, o reflecție personală despre divorț, partaj, contribuția părinților la creșterea și educarea copiilor a unui notar cu o vastă experiență, doamna Ioana-Lambrina Vidican, un minunat articol despre urmele pierdute ale magistratului Constantin Hamangiu scris de profesorul Bogdan Suditu dar și un elogiu adus femeii într-un articol scris de Vicepreședintele Camerei, domnul Dan Tătaru și multe alte articole interesante, scrise de sau despre colegii noștri, dau valoare acestui nou număr.

Vă recomandăm să citiți articolul despre cota redusă de TVA al notarului Alexandru Bârlădeanu dar și cel despre  Indicele economiei și societății digitale 2021 scris de notarul public Octavian Rogojanu și, dacă doriți să vă deconectați, puteți accesa articolul despre moda de primăvară al doamnei Raluca Moglan sau cel despre curling al domnului Paul Manole. Iar dacă aveți nevoie de detalii pentru a sprijini Fundația ”Notar 2006”, le puteți afla chiar din articolul scris de președintele acesteia, doamna Monica Pop.

Lectură plăcută!

ajutor-ucraina.jpg

Martie 2022, SOLIDARITATE CU REFUGIAȚII DIN UCRAINA

Notarii publici din Camera Notarilor Publici București contribuie cu ajutoare la acțiunea desfășurată de Muzeului Satului ”Dimitrie Gusti”, cu sprijinul Crucii Roșii, pentru susținerea celor 1000 de studenți refugiați din Ucraina și campați în Corbeanca, precum și a refugiaților aflați la punctul de frontieră Isaccea.

Nu putem rămâne pasivi la strigătul de ajutor al femeilor, bărbaților și copiilor lor refugiați din Ucraina, nu ne putem rezuma doar la cuvinte de încurajare, păreri de rău ori la discursuri! (...) Cum putem ajuta? Puteți să vă alăturați ducând la punctul de colectare alimente, produse de igienă pături, saci de dormit, încălțăminte comodă, îmbrăcăminte și tot ceea ce considerați a fi necesar. Vă rog să facem împreună, încă o dată, un demers sufletesc prin care să fructificăm solidaritatea care ne caracterizează și în momente de cumpănă.”- este îndemnul președintei Camerei București.

Produsele cumpărate din fondurile strânse de notari au fost distribuite refugiaților cazați la centru de la Corbeanca și celor care care așteaptă să intre în România la punctul de frontieră Isaccea.  Acțiunea este în desfășurare și în zilele care urmează.

ukraina.jpg

Martie 2022, ASISTENȚĂ NOTARIALĂ GRATUITĂ PENTRU CETĂȚENII UCRAINIENI

Mai mulți notari din cadrul Camerei Notarilor Publici București au anunțat că oferă consultații juridice notariale gratuite cetățenilor ucraineni ajunși pe teritoriul României care au nevoie de asistență în jurisdicția Camerei Notarilor București, municipiul București și județele Călărași, Giurgiu, Ialomița, Ilfov și Teleorman.

Având în vedere faptul că persoanele sosite din Ucraina ar putea avea nevoie de anumite documente notariale pentru stabilirea temporară a reședinței în țara noastră, le stăm la dispoziție la numărul de telefon 0213.117.281 sau e-mail cnpb@cnpb.ro.

Ne manifestăm, în continuare, solidaritatea față de cetățenii din țara vecină care, în aceste momente, au cea mai mare nevoie de grija și sprijinul nostru. Colegii mei rămân în continuare deschiși pentru a le întinde o mână de ajutor în orice fel este nevoie, în speranța că se vor putea întoarce cât mai curând la casele și patria lor” este declarația președintei Camerei București, dna notar Laura Badiu.

ucraina-3.jpg

Februarie 2022, UN GÂND DE PACE PENTRU UCRAINA

Dincolo de orice diferențe de cultură, de limbă, de tradiții, de sistem juridic, suntem cu toții OAMENI. Iar oamenii nu pot rămâne indiferenți la suferința altor oameni.

În contextul tragic din Ucraina, notarii publici din Camera București își manifestă solidaritatea față de colegii lor notari din Ucraina și își oferă sprijinul necondiționat pentru aceștia.

Suntem cu gândul și la românii care trăiesc dincolo de granițele țării, în special la comunitatea românească din regiunea Cernăuți, alături de care, în urmă cu doar câteva luni, derulam un proiect dedicat activității de învățământ din cadrul Catedrei de Filologie Română și Clasică. Numai în pace se pot naște sau pot continua asemenea proiecte frumoase!

În spiritul umanității care ne leagă, sperăm ca locuitorii din Ucraina să poată trăi din nou, cât mai curând, în pace!

bilant-2021.jpg

Februarie 2022, BILANȚUL CAMEREI

În fiecare an, în primul trimestru, Colegiul Director al Camerei Notarilor Publici București prezintă Adunării Generale a Camerei rapoartele de activitate pentru anul anterior. Iată câteva date relevante pentru activitatea noastră din anul 2021:

În Camera Notarilor Publici București funcționează 690 de notari publici în 430 de birouri notariale și 24 de sedii secundare, care au instrumentat, în total, circa 1,8 milioane acte și proceduri notariale, din care aprox. 34.000 au fost acte scutite de onorariu ori cu onorariu redus;

Valoarea sponsorizărilor și mecenatelor făcute de birourile notariale și de către Camera Notarilor Publici București s-a ridicat la peste 473.000 lei;

Birourile notariale din Camera București au instrumentat aproape 900.000 de acte autentice, peste 48.000 de dosare succesorale și cca. 4.500 de dosare de divorț;

Camera Notarilor Publici Bucureşti deținea la sfârșitul anului 2021 un fond arhivistic notarial în cantitate de aproximativ 11.000 de metri liniari de arhivă; în acest an au fost înregistrate și soluționate în sistemul de corespondență electronică utilizat la nivelul depozitelor de arhivă ale Camerei București aproape 28.000 de cereri;

Camera Notarilor Publici București a aplicat procedura apostilei și a supralegalizării pe un total de 21.200 acte notariale, principalele state de destinație fiind Italia, Spania și Filipine (apostilă), respectiv Emiratele Arabe Unite (supralegalizare).

protocol-poitiers.jpg

Ianuarie 2022, ”LA ANIVERSARĂ”

Luna ianuarie 2022 reprezintă, pentru toți românii, aniversarea a 15 de ani de la data aderării României la Uniunea Europeană – 01.01.2007.

Camera Notarilor Publici București are încă un motiv de aniversare - 15 de ani de la semnarea Protocolului de înfrățire între Camera București și Consiliul Regional al Notarilor Curţii de Apel Poitiers, Franța (26.01.2007).

În această perioadă, aproape 100 de tineri notari și notari stagiari ai Camerei București au beneficiat de cursuri și stagii profesionale la colegii francezi, iar notarii francezi au participat periodic la simpozioane, adunări generale și alte manifestări organizate de Camera București.

Este adevărat că, în ultimii doi ani, pandemia și restricțiile de circulație s-au constituit în impedimente majore în colaborarea noastră cu colegii din Poitiers, dar anul 2022 sperăm să fie nu doar un an aniversar, ci și anul unui nou început...

decembrie-ziar.jpg

Decembrie 2021, UN NOU NUMĂR AL PUBLICAȚIEI NOTAR DE BUCUREȘTI  

Despre starea Camerei Notarilor Publici București, un scurt raport al mandatului care se încheie la acest final de an, 2021, puteți citi în numărul 76 al ziarului on-line, ”Notar de București”.

Dacă vreți să aflați ce au în comun Camera București și Monitorul Oficial, veți găsi în paginile ziarului un articol despre albumul foto-documentar ”Drept și Istorie” editat de Camera București.

Digitalizarea serviciilor publice, teoria seducătoare a rezervei proprietății, o hotărâre a Înaltei Curți cu impact asupra activității notariale, legătura dintre notariat și premiul Nobel pentru economie, Melania Medeleanu și ale ei Zi(ceri) de Bine, sunt subiecte dezbătute tot în acest număr.

Merită atenție și articolele despre testamentul ultimului ministru de finanțe al Rusiei Țariste, aflat în arhiva Camerei, vocația pentru cercetarea juridică a unui coleg notar, Casele de Oaspeți din Cincșor sau cartea medicului Gabor Mate, ”Când corpul spune NU”. Un ziar scris de notari, despre notari, pentru notari și nu numai!

coperta1-1.jpg

Decembrie 2021 ALBUMUL FOTO-DOCUMENTAR: DREPT ȘI ISTORIE: IMAGINI DIN ARHIVA CAMEREI BUCUREȘTI

Cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, în contextul tradiționalului Concert de Crăciun organizat în data de 18 decembrie 2021 de Camera Notarilor Publici București, în foaierul Ateneului Român, a avut loc lansarea albumului foto-documentar: Drept şi istorie: imagini din arhiva Camerei Notarilor Public, o primă încercare de popularizare a comorilor juridice pe care Camera Notarilor Publici București le păstrează în arhiva sa.

O lucrare care prezintă Arhiva Camerei București între Drept și Istorie, care promovează prin imagini artistice inedite fragmente ale științei juridice, pentru a oferi oricui posibilitatea să perceapă exact spiritul și conținutul instituției de azi și să înțeleagă eforturile pe care le-am depus în cei 26 de ani de activitate pe acest tărâm conex profesiei noastre, cel al arhivisticii.

decembrie-fara-craciun.jpg

Decembrie 2021 LUNA CARITĂȚII

Notarii publici din Camera Notarilor Publici Bucuresti se alătură în acest decembrie Asociației Zi de Bine, fondată de Melania Medeleanu și, printr-o acțiune caritabilă desfășurată pe pagina de facebook a Camerei, adună și donează bani pentru 31 de cazuri sociale, de familii aflate în mari nevoi. Fiecare familie cu povestea ei. 31 de zile în Decembrie. Fiecare zi e povestea cuiva. O mamă cu un copil bolnav, o familie care locuiește într-o rulotă abandonată, o fetiță talentată care nu-și permite pensule și culori. 31 de zile de decembrie, 31 de cazuri.

“Jumătate dintre familiile de la țară ar anula sărbătorile de iarnă din cauza sărăciei.” Să nu mai fie. Să dispară. Că e prea dureros să trăiești sărăcia de sărbători. Sunt mii de povești de viață în acest enunț. Nu le știm. Nu le putem judeca. Dar încercăm să facem ceva, încercăm sa facem un pic de bine pentru comunitatea în care trăim.

poza-concert-craciun.jpg

Decembrie 2021, CONCERTUL DE CRĂCIUN

A devenit deja o tradiție Concertul de Crăciun organizat de Camera București cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă. În acest an, evenimentul are loc sâmbătă, 18 decembrie 2021, la Ateneul Român și este susținut de Orchestra Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore, și de soliștii soprana Irina Iordăchescu, mezzosoprana Aura Twarowska, baritonul Cristian Ruja și tenorul Mihai Urzicana.

Cu acest prilej, în foaierul Ateneului, începând cu ora 10.30, notarii publici din Camera București și invitații acestora vor participa, alături de Melania Medeleanu, și la o acțiune caritabilă de strângere de fonduri pentru cele 31 de cazuri sociale prezentate în luna decembrie de Asociația Zi de Bine.

Împreună la final de an, solidari și preocupați de binele comunității, notarii publici din Camera București urează tuturor: Crăciun fericit!  Sărbători liniștite în familie!

cladire2small.jpg

Noiembrie 2021 LA PAS PRIN BUCUREȘTI

30 de notari din Camera București s-au bucurat de privilegiul, ca într-o zi frumoasă de toamnă, să se plimbe pe străzile Bucureștiului și să asculte istorii mai puțin cunoscute despre capitală, spuse de profesorul Bogdan Suditu, un mare iubitor al orașului și un bun cunoscător al istoriei sale.

Câteva ore în care au fost spuse istorii ale unor clădiri pe care din fericire, încă le putem vedea, așa cum este cea care a aparținut lui Dimitrie Sturza și care azi găzduiește Librăria Cărturești de pe Bulevardul Magheru, dar și ale celor care au dispărut urmare a unor interese meschine sau unor lupte politice, așa cum a fost casa lui Alexandru Marghiloman, de pe același bulevard. Și nu doar despre clădiri a fost vorba în această zi; multe alte istorii interesante au umplut ziua: povestea din spatele picturii Evreu cu gâscă a lui Nicolae Grigorescu, de ce nu aveau casele balcon la începutul secolului al XIX-lea sau cum a apărut Calea Griviței.

Evenimentul a fost organizat de notarii publici din Camera București, conștienți de importanța popularizării informațiilor despre istoria și cultura orașului și care își doresc să contribuie, ca membri responsabili ai comunității din care fac parte, la dezvoltarea simțului civic și la creșterea interesului pentru o dezvoltare a orașului care să păstreze și valorifice elementele cu adevărat importante pentru cultura și istoria sa.

ziua-notarului.jpg

17 Noiembrie 2021 ZIUA NOTARULUI PUBLIC ROMÂN

17 Noiembrie este ziua notarului public din România și marchează renașterea notariatului modern prin intrarea în vigoare a Legii nr. 36/1995 privind organizarea și funcționarea profesiei de notar public. De 26 de ani, sub semnul legalității și profesionalismului, notarul public își îndeplinește cu respect atribuțiile și își oferă serviciile în slujba comunității. Anul acesta, ziua notarului a fost marcată prin organizarea, în condiții on-line la București, a celui de al XV-lea Congres al notarilor publici din România. ”Asumându-și triplul rol de partener al justiției, cetățenilor și statului, notariatul public s-a situat constant în avanpostul profesiilor liberale, având un înalt grad de responsabilitate și implicare socială și economică”, a declarat președintele Uniunii Naționale Notarilor Publici din România, notar public dr. Dumitru Viorel Mănescu cu ocazia deschiderii lucrărilor congresului.