Poate deveni notar public orice cetățean român, cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat aparținând Spațiului Economic European sau al Confederației Elvețiene, cu domiciliul sau reședința în România și care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: (i) are capacitate deplină de exercițiu, (ii) este licențiat în drept, (iii) nu are antecedente penale rezultate ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul ori a săvârșirii cu intenție a unei alte infracțiuni, (iv) se bucură de o bună reputație, (v) cunoaște limba română, (vi) este apt din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției.
Examenul sau concursul de dobândire a calităţii de notar stagiar este organizat de Institutul Notarial Român, pe posturile aprobate de Consiliul Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România. Examenul sau concursul de admitere ca notar stagiar constă într-o probă scrisă, cu caracter teoretic, din tematica aprobată de Consiliul Uniunii, nota minimă de promovare fiind 7,00.
Candidaţii declaraţi admişi vor ocupa locurile în limita posturilor aprobate de Consiliul Uniunii pentru Camera Notarilor Publici la care şi-au depus cererea de înscriere la examen sau concurs. Un candidat poate depune cererea de înscriere la examen sau concurs la o singură Cameră. Locurile destinate dobândirii calităţii de notar stagiar se aprobă de către Consiliul Uniunii, după consultarea Colegiilor directoare ale Camerelor Notarilor .
Modul de organizare și desfășurarea examenului sau concursului pentru dobândirea calității de notar stagiar sunt stabilite prin Regulament aprobat prin Ordin al Ministrului Justiției. Regulamentul în vigoare poate fi consultat aici.
Comunicări și proceduri concurs intrare stagiu
Notarul stagiar urmează timp de 2 ani cursurile de pregătire teoretică şi practică organizate de Institutul Notarial Român în baza unui Regulament aprobat prin hotărâre a Consiliului Uniunii Naționale a Notarilor Publici.
Examenul de definitivat este organizat de Institutul Notarial Român. Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de definitivat şi a concursului de admitere în funcţia de notar public este aprobat prin Ordin al Ministrului Justiției. Regulamentul în vigoare poate fi consultat aici
Examenul de definitivat constă în două probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic şi una cu caracter practic, din tematica de concurs. Media minimă de promovare este 7,00, dar nu mai puţin de nota 5,00 la fiecare probă. După finalizarea celor 2 ani de stagiu, notarul stagiar are dreptul de a se prezenta la cel mult două sesiuni ale examenului de definitivat.
Comunicări și proceduri examen de definitivat
Concursul este organizat de către Institutul Notarial Român, la solicitarea Consiliului Uniunii, ori de câte ori este necesar, dar cel puţin o dată la 2 ani. Regulamentul pentru organizarea şi desfăşurarea examenului de definitivat şi a concursului de admitere în funcţia de notar public este aprobat prin Ordin al Ministrului Justiției. Regulamentul în vigoare poate fi consultat aici.
Înscrierile pentru participarea la concurs se fac la Camera în circumscripţia căreia doresc să îşi desfăşoare activitatea, pentru ocuparea unui post propus de respectiva Cameră şi cuprins în ordinul de actualizare emis de Ministrul Justiţiei.
Concursul de admitere constă în două probe scrise, respectiv una cu caracter teoretic şi una cu caracter practic, din tematica de concurs. Media minimă de promovare este 7,00, cu condiţia ca la fiecare probă din concurs să obţină cel puţin nota 5,00.
După numirea prin ordin al ministrului justiţiei, notarii publici care au obţinut această calitate au obligaţia de a urma cursuri privind pregătirea practică pentru desfăşurarea profesiei de notar, precum şi pentru organizarea activităţii unui birou notarial, cursuri organizate de INR pe o perioadă stabilită de către Consiliul Uniunii, cu plata taxelor aferente.
Comunicări și proceduri concurs de admitere în funcţia de notar public
Notarul public îşi poate schimba sediul biroului notarial dintr-o localitate în altă localitate, prin concurs organizat de către Institutul Notarial Român, la nivel naţional, pe posturile destinate schimbărilor de sedii. Concursul de schimbări de sedii constă într-o probă practică scrisă, nota minimă de promovare fiind 7,00.
Procedura privind organizarea şi desfăşurarea concursului de schimbare de sediu se stabileşte prin regulament, aprobat de Consiliul Uniunii. Regulamentul în vigoare poate fi consultat aici
Ocuparea posturilor de către candidaţii admişi se face potrivit opţiunii exprimate în cererea de înscriere la concurs, în ordinea mediilor obţinute şi în limita posturilor prevăzute pentru actualizare.
Comunicări și proceduri concurs schimbare sedii